Ekspresowe ślimaczki z boczkiem. Chrupiącą przekąskę przygotujesz w 10 minut, a wszyscy się zachwycą

Dodano:
Ekspresowe ślimaczki z boczkiem Źródło: Shutterstock / soeka
Z ciasta francuskiego i dwóch składników robię ekspresową przekąskę. Jest wyjątkowo aromatyczna i chrupiąca. To mój zimowy hit!

Ciasto francuskie to jeden z najbardziej wszechstronnych półproduktów. Można z niego zrobić zarówno przekąski na słono, jak i na słodko. Mój zimowy hit należy do tej pierwszej kategorii.

Jak zrobić ekspresowe ślimaczki z boczkiem?

Bazą tej pysznej przekąski jest ciasto francuskie i boczek – najlepszy będzie cienko krojony, wędzony. Dodaje on intensywnego, dymnego aromatu, który świetnie komponuje się z tym ciastem. Sprawdzi się także boczek surowy lub parzony.

Do ślimaczków możesz dodać starty ser – zarówno do środka, jak i na wierzch. Ich smak znakomicie wzbogaci dodatek ziół: idealne będzie oregano, tymianek lub bazylia Sprawdzą się również przyprawy, takiej jak papryka wędzona czy pieprz cayenne. Jeśli chcesz urozmaicić przepis, sezam możesz zastąpić np. czarnuszką, słonecznikiem, a nawet startymi orzechami.

Przepis: Ekspresowe ślimaczki z boczkiem

Aromatyczne i chrupiące ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i sezamowym wykończeniem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
154 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 200 g boczku w plasterkach
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCiasto francuskie rozwiń na płaskiej powierzchni. Jajko rozbij i roztrzep w miseczce.
  2. Przygotowanie ślimaczkówNa całej powierzchni ciasta ułóż plastry boczku tak, aby lekko na siebie zachodziły. Zaczynając od dłuższego boku, zwijaj ciasto w ciasny rulon. Pokrój rulon na plasterki o grubości około 1–1,5 cm, aby uzyskać kształt ślimaczków. Posmaruj każdy ślimaczek jajkiem za pomocą pędzelka. Na koniec posyp ślimaczki sezamem
  3. Pieczenie ślimaczkówUstaw piekarnik na 200°C (góra-dół) lub 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia. Ślimaczki przełóż na przygotowaną blachę, zachowując odstępy między nimi. Piecz przez około 15–20 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Jak perfekcyjnie wykonać ślimaczki z boczkiem?

Przygotowanie idealnych ślimaczków jest proste. Wystarczy, że zastosujesz trzy proste zasady:

  1. po pierwsze, rozłóż plastry boczku równomiernie na powierzchni ciasta, zostawiając około 1–2 cm pustego brzegu na jednym dłuższym końcu (to pomoże zamknąć rulon),
  2. po drugie, zwijanie zacznij od dłuższego boku z nadzieniem, starając się zwijać ciasno, ale delikatnie, aby nie rozerwać ciasta. Po każdej „warstwie” lekko dociskaj, by rulon dobrze się trzymał. Gdy dojdziesz do pustego brzegu, zwilż go odrobinę wodą lub roztrzepanym jajkiem i dociśnij do rulonu, aby się skleił,
  3. po trzecie, ostrym nożykiem pokrój rulon na plasterki o grubości około 1–1,5 cm, uważając, aby nie zgniatać rulonu. Aby krojenie było łatwiejsze, możesz włożyć zwinięty rulon do lodówki na 10–15 minut przed krojeniem. Schłodzone ciasto jest bardziej zwarte i mniej się deformuje.

Tak przygotowane ślimaczki będą miały piękny spiralny kształt po upieczeniu.

Jak podawać ekspresowe ślimaczki z boczkiem?

Ta potrawa smakuje najlepiej, gdy jest podawana na ciepło, zaraz po upieczeniu. Możesz je serwować w duecie z sosem czosnkowym, jogurtowym, musztardowo-miodowym lub pomidorowym – dodatek dipu podkreśli smak przekąski.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...